sâmbătă, 22 aprilie 2017

Pâine de casă

Acum doi ani, am achiziționat un robot de bucătărie, pentru a mă ajuta la frământarea aluatului, întrucât mânuțelor mele dibace le era cam teamă de aluat :)). Am tot analizat atât la mama, cât și la bunica procedeul de frământare și am concluzionat că nu e de mine...dar asta nu înseamnă că am renunțat la ideea de a prepara pâinea în casă. În acest fel, mi-am descoperit ajutorul de nădejde.

Revenind la rețetă, pentru două pâinici, am folosit așa:
                               - 150 g făină integrală,
                               - 400 g făină albă,
                               - 25 g drojdie proaspătă ( un cubuleț),
                               - o lingură de ulei, un praf de zahăr,
                               - 250 ml apă călduță.

Am amestecat în bol ambele tipuri de făină, am adăugat drojdia, pe care am mărunțit-o ușor între degete, apoi praful de zahăr și puțină apă călduță, pentru a se forma maiaua. După ce s-a produs reacția, în max. 5 minute, am adăugat uleiul și apa călduță, puțin câte puțin și i-am pasat pasul următor robotului, pentru a forma bila de aluat.

După ce s-a format aluatul, l-am lăsat la crescut cam 20 de minute, după care l-am împărțit în două și am obținut astfel două pâinici frumoase, pe care le-am așezat în tăvi, pe hârtie de copt și le-am lăsat la crescut cam 30 de minute.

După ce își dublează volumul, se pun în cuptorul încins, pentru încă 20-25 de minute, variabil în funcție de tipul de cuptor.




Rețeta video este disponibilă pe canalul de Youtube: Papilele alintate. 
Eu vă aștept și acolo  cu idei, sugestii și comentarii!

2 comentarii:

Opinia ta conteaza!