luni, 4 noiembrie 2013

Ce nu stiati despre papile :)


Ma tot gandeam la numele pe care l-am atribuit blog-ului, la ce sunt exact aceste papile, la ce folosesc, si ,dupa o scurta documentare, m-am gandit sa va prezint ce am aflat, chiar este interesant, credeti-ma :)

Numele blog-ului meu s-a nascut dupa o discutie pe care o purtam cu niste prietene referitoare la arta culinara, indeosebi dulciuri, care ne plac atat de mult. Eu sustineam sus si tare faptul ca eu de foarte multe ori mananc de pofta si nu de foame, pentru ca daca mi-ar fi foame as manca orice, pentru a o potoli, dar nu, pofta este pofta si trebuie tratata ca atare. Si astfel am ajuns eu la concluzia ca papilele mele sunt alintate :)

Si acum sa va prezint ce am aflat:

  • Nu poti vedea papilele gustative

Daca deschizi gura vei vedea pe limba niste bilute mici de care probabil esti convins ca sunt papilele gustative. De fapt, "acestea nu sunt decat niste formatiuni, fiecare dintre ele avand cate 6 papile incorporate", dupa cum afirma pentru Women's Day dr. Linda Bartoshuk, de la Universitatea din Florida. Receptorii specializati din interiorul lor te ajuta sa distingi gustul dulce, sarat, acru sau amar.

In plus, ele nu se afla doar pe limba, ci de pe cerul gurii, pana la gat si stomac. Toate acestea transmit informatia catre creier si astfel poti savura cu atata placere bunatatile pe care le consumi.

  • Nu toata lumea are acelasi numar de papile

Potrivit Nicholas Bower, director medical la MedExpress, un adult are, in medie, intre 2.000 si 10.000 papile gustative. Cei care au mai mult de atat au un simt al gustului foarte dezvoltat, simtind mult mai intens savoarea oricarui aliment consumat. "Cercetatorii au descoperit ca acestor persoane nu prea le plac vegetalele, caci pentru ele au un gust prea acru", spune dr. Bartoshuk. "De asemenea, ele nu vor aprecia deserturile foarte dulci, precum crema de zahar ars".

Pentru a vedea cam cate papile ai, poti face un test simplu chiar la tine acasa. Aplica niste picaturi de colorant alimentar albastru pe limba si inghite de cateva ori in sec. Apoi examineaza suprafata limbii: gruparile de papile nu se vor colora, asa ca vor ramane roz. Cu cat este mai roz limba, cu atat inseamna ca poti simti mai bine gustul.

  • Gustul si aroma sunt doua lucruri diferite

Gusturile sunt cele patru bine cunoscute (dulce, amar, acru, sarat) si cel de-al cincilea, care nu este inca recunoscut de toata lumea, umami. In schimb, savoarea este o combinatie de gust si miros. Tocmai de aceea creierul inregistreaza si mirosul in momentul cand mananci. Prin simpla mirosire a unei gogosi cu ciocolata va fi transmis un semnal creierului, iar mancatul in sine va trimite semnale altei parti cerebrale.


  • Papilele gustative au rolul de a te tine in viata

"Abilitatea de a distinge gustul este una vitala", sustine Trey Wilson, medic stomatolog la New York. "Papilele ii spun creierului daca este in regula sau nu sa inghiti ceea ce mesteci". Dupa cum explica dr. Bartoshuk, copiii sunt nascuti sa iubeasca dulcele si sa urasca gustul acru, caci zaharul natural, nu cel procesat, cu care se invata toata lumea de-a lungul vietii, reprezinta un combustibil pentru creier.

In plus, datorita papilelor, oamenii doresc sa consume sare, sodiul fiind esential pentru buna functionare a organismului, in special pentru sistemul nervos si cel muscular.

  • Aromele preferate nu sunt batute in cuie

Iti poti antrena simturile pentru a fi incantate de arome noi. Chiar copiii mici, privindu-i pe parintii lor cand consuma diverse mancaruri, vor sa incerce si ei si apoi descopera ca incep sa le placa. Daca vrei sa consumi un aliment care nu iti place, asociaza-l cu ceva dulce, caci acesta este un gust pe care niciun corp nu il refuza. La fel poti face asociind hrana cu ceva mai gras. De exemplu, daca vrei sa consumi brocoli, mananca-l cu branza sau frige-l, pentru a-i scoate la iveala zaharul natural. In plus, daca mananci brocoli, invita la masa pe cineva caruia ii place aceasta leguma, caci vazandu-l cu ce pofta inghite, iti va fi si tie mult mai usor sa procedezi la fel.


  • Preferintele in materie de gust difera in functie de fluctuatiile hormonale

Poate ati observat ca femeile aflate in primul trimestru de sarcina nu vor sa manance legume. Acest lucru se intampla pentru ca papilele gustative le protejeaza de un potential pericol. Din cauza ca gustul amar este un semnal pentru "otravitor", corpul respinge orice are si cat de putin aceasta caracteristica, pentru a proteja fatul. In acelasi timp, femeile insarcinate poftesc dupa alimente grase si dulci, iubind carbohidratii din paine sau bomboanele de ciocolata. Ele asociaza aceste gusturi cu ceva bun pentru organism.

  • Papilele se regenereaza in mod constant

Papilele gustative au un ciclu de viata in decursul caruia se dezvolta, de la celule simple la celule specializate in detectarea gustului. Apoi, ele mor si sunt inlocuite de altele. Dupa cum explica dr. Bartoshuk, nu traiesc mai mult de 10-14 zile. Totusi, ele pot sa moara mai devreme daca te arzi sau oparesti cu ceva prea fierbinte. Din fericire, vei redobandi simtul din nou, cand altele vor creste. De aceea simti acelasi gust al alimentelor si la batranete.


Deci, ce spuneti, cum vi se pare?


Eu zic sa ne alintam papilele asa cum ne dorim, dar sa tinem cont si de ceea ce face bine organismului si spiritului nostru, nu numai de gust, sa existe un echilibru in toate!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza!