vineri, 1 noiembrie 2013

Nu oricine poate fi om de radio


Va spuneam ca, de la o vreme, ma trezesc si adorm cu incantatoarele melodii pe care le-am descoperit pe "Frecventa Sufletului", ma fac sa vibrez. Am observat ca, in spatele emotiei pe care o traiesc atunci cand ascult acea muzica bine acordata, sta un om cu o vocatie pentru ceea ce transmite mai departe, Daniel Roxin, un scriitor, poet, om de televiziune, care sustine iubirea, adevarul si libertatea.

Numai un om cu o oarecare pregatire, simt si responsabilitate pentru aria careia i se adreseaza poate fi numit cu adevarat un om de radio.

Am mai gasit de curand o campanie, sustinuta de http://blogalinitiative.ro, pentru ajutarea unui blogger http://www.mirceahodarnau.ro/, care a scris un volum intitulat "Mediasul Radiofonic 1950-2013", in care vorbeste despre oamenii de radio care zilnic sau saptamanal au incantat sau iritatat ascultatorii pe frecventele celor doua posturi de radio locale din Medias. Ideea aceasta s-a nascut in el prin anul 2010, iar pentru documentare a folosit surse din arhiva Primariei Medias si interviuri cu colegii de breasla, respectiv anumite fise de prezentare a activitatii lor radiofonice.

A “colindat” tari precum Germania, Italia, Canada, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania si orase ale Romaniei, unde i-a gasit acum domiciliati pe fostii colegi. A luat legatura cu ei si incet, incet s-a tinut de capul lor sa ii trimita materiale despre activitatea lor radiofonica. Drumul a fost oarecum anevoios, dar cel mai important este ca a reusit sa isi indeplineasca visul. Coordonatorul volumului face radiojurnalism de 20 de ani la Medias, fiind absolvent al BBC Radio School in anul 1997 si a unui master in Managementul Relatiilor Publice.

Asa cum va spuneam, trebuie sa ai o oarecare pregatire, nu te poti prezenta in fata publicului larg, a auditoriului, gol, lipsit de acea sclipire de care ai nevoie pentru a realiza lucruri marete, atat pentru sufletul tau, cat si pentru cei care se vor bucura de creatiile tale.
Cartea isi are originile in paginile disertatiei, demonstrand seriozitatea cu care autorul Mircea Hodarnau s-a aplecat asupra temei, imbogatind documentarea in arhiva cu marturii revelatorii despre statiile de radioficare si de radioamplificare, ca instrumente de informare si propaganda, dar si ca vectori diseminatori de cultura si divertisment.

"Pentru cei ce vor studia istoria presei transilvane, vor fi pretioase informatiile stranse de Mircea Hodarnau despre primele posturi de radio de dupa 1990, dar si marturiile jurnalistice de la cei ce s-au daruit anilor de inceput” - mentioneaza in prefata cartii Conf. Univ. Dr. Radut Bilbiie.

Haideti sa-l sustinem si noi, pentru ca stim cat este de greu sa te faci cunoscut in zilele in care dicteaza politica si materialitatea.

Drumul poate fi greoi, dar sunt convinsa ca este extraordinar de frumos!


2 comentarii:

Opinia ta conteaza!